Miesięcznik Benefit – miesięcznik kadrowych, kierowników i dyrektorów HR

Strona główna » Styl życia

W zdrowym ciele zdrowy duch

W zdrowym ciele zdrowy duch
fot.istockphoto
„Niechaj pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa Hipokratesa nie tracą na aktualności. Od dawna wiadomo, że styl życia i sposób odżywiania mają ogromny wpływ na poziom samopoczucia i zdrowia. Wiele badań potwierdza, że codzienne złe samopoczucie pracowników wynika z braku prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zaniedbywane przez lata wpływają na obniżenie odporności, zaburzenia koncentracji oraz powstawanie poważnych chorób. Wielu z nich nie kojarzy się ze złym sposobem odżywiania. Choroby dietozależne to między innymi otyłość, cukrzyca, celiakia, ale też miażdżyca, choroby oczu, układu moczowego, jelit, trzustki i wątroby, a także nowotwory. Warto więc zadbać o dobrostan pracowników, który przełoży się na efektywność organizacji. Należy pamiętać również o tym, że rynek pracy bardzo się zmienia. W związku z transformacją „rynku pracodawcy” na „rynek pracownika” organizacje muszą dopasowywać się do zmieniających się potrzeb pracowników, aby nie tylko przyciągnąć do siebie najlepszych, ale sprawić, by nie chcieli odejść. Według badań Instytutu Gallupa pracownicy jako najbardziej pożądane cechy wymieniają posiadanie znaczenia i celu swojej pracy. W związku z tym coraz częściej trend work-life balance zastępuje job crafting.

JAK WPROWADZIĆ WELLBEING W ORGANIZACJI?
Tworzenie środowiska wellbeing (czyli dobrostanu na pięciu poziomach życia: finanse, zdrowie fizyczne, sens, relacje, społeczność) w miejscu pracy należy zacząć od zdiagnozowania głównych problemów i potrzeb pracowników. Dokładne określenie obszarów, które wymagają poprawy, pozwala na dobranie odpowiednich narzędzi. Efektywne we wdrażaniu wellbeingu są kompleksowe programy edukacyjne, których celem jest budowanie świadomości danego aspektu wśród pracowników oraz wywoływanie wśród nich potrzeby wprowadzania zmian w życie. Nie można zapomnieć o tym, że każda zmiana – nawet pozytywna – może budzić niechęć i lęk. Dlatego każde przekształcenie należy wprowadzać stopniowo.

KROK 1. BUDOWANIE ŚWIADOMOŚCI
Zdrowie fizyczne jest subkomponentem zdrowia psychicznego i dobrego samopoczucia. Chcąc tworzyć kulturę organizacyjną przedsiębiorstwa opartą na wartości, jaką jest zdrowie, warto zapewnić pracownikom możliwość budowania go w miejscu pracy. Pomocne będą warsztaty edukacyjne w zakresie zdrowego odżywiania.
Warto pokazać pracownikom, jak zdrowe odżywianie kształtuje nastrój oraz funkcjonowanie poznawcze. Dla przykładu: regularne picie kawy z kofeiną zmniejsza długość i jakość snu. Osoby, które odczuwają niepokój i cierpią na bezsenność, mają większe zapotrzebowanie na kwasy omega 3 i 6 oraz witaminę D, które pomagają radzić sobie z symptomami depresji. Spadek koncentracji czy syndrom przewlekłego zamęczania mogą być przyczyną niedoborów pokarmowych głównych składników odżywczych, w tym witamin, które występują w warzywach i owocach.
Świadomość, że jedzeniem można wpływać na samopoczucie i funkcjonowanie organizmu, jest pierwszym krokiem do zmiany nawyków.

KROK 2. INICJOWANIE ZMIAN
Model opisujący fazy nabywania kompetencji zaczyna się od „nieświadomej niekompetencji”. Oznacza to, że pracownicy nie zdają sobie sprawy, że nieprawidłowo się odżywiają, a ich problemy ze zdrowiem czy koncentracją wynikają z diety.
Pracodawca, edukując w aspekcie zdrowia oraz zapewniając wyposażone zaplecze kuchenne czy dostęp do zdrowych przekąsek, wspiera pracownika, aby znalazł się na kolejnym etapie – „świadomej niekompetencji”. Wówczas pracownik zacznie zastanawiać się, jak powinien się odżywiać, aby zniwelować bóle głowy i brzucha, zmęczenie, problemy z koncentracją, niestrawność czy rozdrażnienie. Są to powszechne problemy pracowników. Aż 47 proc. ankietowanych przez zespół Edukacji Żywieniowej.PL zgłaszało co najmniej trzy z powyższych dolegliwości.
Pracodawca odpowiednio kształtując środowisko pracy może pomóc pracownikowi w nabyciu „świadomej kompetencji” w zakresie prawidłowego dbania o zdrowie i odżywianie w miejscu pracy, gdzie spożywa aż 50 proc. zapotrzebowania na energię w ciągu dnia. Dostarczanie do miejsca pracy warzyw i owoców zwiększy ich spożycie przez pracowników dzięki dostępności poznawczej. Pozwala ona podejmować korzystne decyzje jedzeniowe. Oznacza to, że pracownik bez wysiłku zwiększy spożycie porcji warzyw i owoców na dzień, ponieważ nie będzie musiał pamiętać o zabraniu ich z domu, a zawsze w momencie odczucia głodu będzie je miał pod ręką. Po pewnym czasie zauważy korzystne zmiany w swoim samopoczuciu fizycznym i psychicznym, co przełoży się na chęć zmiany w sposobie odżywiania.
Warto wiedzieć, że już 200 g warzyw lub owoców dziennie zmniejsza ryzyko:
– chorób serca o 16 proc.,
– udaru o 18 proc.,
– chorób układu sercowo-naczyniowego o 13 proc.

KROK 3. WSPIERANIE ZMIAN
Wsparcie wdrożonej idei wellbeingu w dobrze zaprojektowanym środowisku pracy jest niezwykle istotne. Do zinternalizowania wartości, jaką jest dbanie o zdrowie poprzez świadome jedzenie, potrzebna jest długofalowa edukacja. Pracodawcy mogą organizować szkolenia, dotyczące związku jedzenia z samopoczuciem, kształtowania nawyków żywieniowych i utrzymywania zmiany stylu życia. Takie oddziaływania pozwolą nie tylko zainicjować zmianę, ale trwale ją utrzymywać.

KORZYŚCI Z WPROWADZENIA WELLBEINGU
Obecnie pracę traktuje się jako nieodłączną części życia. W związku z ideą job craftingu, który odpowiada na potrzeby pracownika, organizacja może przejąć rolę kształtowania nawyków żywieniowych i dbałości o zdrowie fizyczne. Warto wspierać pozytywną zmianę życia pracowników, która bezpośrednio przełoży się dla pracodawcy na: niższy wskaźnik absencji chorobowej, obniżenie kosztów ubezpieczenia zdrowotnego i wyższą produktywność całej organizacji. Według badań Instytutu Gallupa, dzięki identyfikacji z przedsiębiorstwem zatrudnieni wyrażają większą chęć pozostania w miejscu pracy oraz silne zaangażowanie. Wyższy jest również wskaźnik wydajności oraz prawdopodobieństwa odniesienia sukcesu.


SYLWIA GÓRZNA
edukator żywieniowy, specjalista corporate wellness, właściciel projektu EdukacjaŻywieniowa.pl,
sgorzna@edukacjazywieniowa.pl

2017-05-29 10:06 Opublikował: Benefit

Reklama:

tel. kom: 508-548-308

Redakcja:

Newsletter


Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowo-promocyjnych oraz na otrzymywanie od Spółki oraz podmiotów wchodzących w skład Grupy Kapitałowej Benefit Systems S.A. za pomocą środków komunikacji elektronicznej
... Rozwiń
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Spółkę, zgodnie z ustawą z dn. 29.08.1997r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn. Dz. U. z 2002r. Nr 101 poz. 926, ze zm.) w celach marketingowo-promocyjnych oraz wyrażam zgodę na otrzymywanie od Spółki i informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej, zgodnie z ustawą z dn. 18.07.2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.). Jednocześnie wyrażam zgodę na przekazanie moich danych osobowych przez Spółkę podmiotom z Grupy Kapitałowej Benefit Systems S.A. w celach marketingowo promocyjnych związanych z promocją lub reklamą produktów i usług oferowanych przez te podmioty jak również wyrażdam zgodę na otrzymywanie od tych podmiotów informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej, zgodnie z ustawą z dn. 18.07.2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.) Zgody mogą być odwołane w każdym czasie. Administratorem danych osobowych jest Benefit IP Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa ul. Canaletta 4, 00-099 Warszawa. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych i nie będą udostępniane innym odbiorcom. Ich podanie jest dobrowolne, a każda osoba ma prawo dostępu do treści swoich danych, ich poprawiania oraz wyrażenia sprzeciwu wobec ich przetwarzania.