Jaki pan, taki kram

– Żaden biznes się sam nie kręci – podkreśla Karol Okrasa, kucharz i restaurator. – Jeżeli chcemy działać w biznesie, musimy w tym biznesie być. Poza fascynacją gotowaniem, która we mnie drzemie, zdaję sobie sprawę, że to jest praca – a największym wyzwaniem jest zarządzanie ludźmi.

Okładka wydania 03_2019

Karol Okrasa z powodzeniem prowadzi autorską restaurację. Co więcej, zgromadził wokół siebie ludzi, dzięki którym spokojnie może „pójść na dwutygodniowy urlop”. Jak mu się to udało?
– Lider musi wierzyć w to, co robi, bo jeśli wierzy, będzie przykładem dla innych – mówi Karol Okrasa. – Powinien być wzorem dla tych ludzi, bo nie da się ich nauczyć czegoś, w co się samemu nie wierzy. […] Zawsze podkreślam, że miarą szefa kuchni nie jest to, jak on dobrze gotuje, bo on musi dobrze gotować, ale to, czy on ma za sobą zespół co najmniej tak dobry jak on.
Spójność, wiarygodność, elastyczność, empatia to tylko niektóre cechy charakterystyczne dla najlepszych liderów. To niezwykle ważne elementy nie tylko w zarządzaniu ludźmi i prowadzeniu biznesu, lecz także budowaniu silnej marki. Zwraca na to uwagę Ewa Wilmanowicz w artykule Reputacja lidera = siła marki. Pisze, że „nigdy wcześniej marka osobista czy też reputacja założyciela lub prezesa nie były tak ściśle kojarzone z firmą. Życie prywatne, styl zarządzania, wyznawane wartości pozostawały w cieniu sukcesu finansowego, jakości produktów oraz dynamiki rozwoju organizacji”.
Przykładami są giganci z Doliny Krzemowej. Takich liderów oczekuje też obecne na rynku pracy pokolenie millenialsów, które wciąż pozostaje wyzwaniem dla zarządzających i wymaga od nich dużej dojrzałości liderskiej. Millenialsi nie tacy straszni to artykuł Arkadiusza Grochali, który przekonuje, że odmienność nowych pokoleń pracowników nie musi być ciężarem dla organizacji, a raczej szansą. Powodzenie takiego podejścia zależy jednak od postaw obu stron.
Zatem przywództwo i jego jakość wciąż pozostają kluczowe w budowaniu odpowiedzialnych firm 4.0.

Katarzyna Patalan
redaktor naczelna miesięcznika „Benefit”
k.patalan@miesiecznik-benefit.pl

Miarą szefa kuchni jest jego zespół!

Karol Okrasa

Pobierz wydanie 03/2019

Zobacz również

Koncert życzeń

Spektakl Yany Ross oparty jest na tekście niemieckiego dramatopisarza Franza Xaviera Kroetza.

Crazy for You

Najwspanialsza klasyka gatunku. Musical, który nawiązuje do najlepszych tradycji „Złotych czasów Broadwayu” lat 20. i 30.

BÓG MORDU

Bóg mordu to wybuchowa mieszanka błyskotliwego tekstu Yasminy Rezy i brawurowej gry aktorskiej, która sprawiają, że z twarzy widzów od początku do końca przedstawienia nie schodzi uśmiech, ale z tyłu głowy pojawia się refleksja.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce Prywatności.